VZW 'T Vliegend Wiel

HISTORIEK VAN DE CLUB

De naam “ Vliegend Wiel” kwam een eerste keer ter sprake tussen pot en pint in café
“De Veehandel” bij Gerarda.
In 1951 werd besloten om een wielerclub op te richten. Stichters waren Rafaël van
Puyvelde, Rafaël Batens, Omer van Daele, Roger Zegers en Ferdinand Tilleman.
Aanvankelijk vergadert de club in café “Kieldrecht” bij Arthur De Kegelaer. Sinds 1960 is café “Terminus” het vast clublokaal.
In september 1960, de club telt dan 45 leden, werd het bestuur vernieuwd. Rafaël Van
Puyvelde blijft wel voorzitter.  Na diens overlijden in 1980 neemt Rafaël Batens het
stuurwiel over tot in 1987. Deze wordt dan erevoorzitter en Marcel Weyenberg neemt
dan de taak van voorzitter op zich. Verder bestond het bestuur uit Richard Van
Puyvelde, Marcel De Smit, Maurits De Kegelaer, Hubert Batens, Guido Moorthamers,
Erik Van Goethem en Ronny Thieleman.
Het huidige bestuur wordt voorgezeten door voorzitter Erik Van Goethem samen met
Richard van Puyvelde, Guido Moorthamers, Chris Huysveld, Marcel De Smit, Geert
Franssens, Rudi Van Dorsselaer en Kristof Cleys.
De voorbije 60 jaar werden al meer dan 200 wielerwedstrijden georganiseerd. Ook in
het jubileumjaar 2011 staan er naast de wedstrijd op 15 mei nog 3 wedstrijden op het
programma: nieuwelingen op 5 juni, elites open op 27 augustus en een wedstrijd voor
wielertoeristen en vrije amateurs op 2 juni.
Door het organiseren van deze wedstrijden wil de club aan haar originele doelstellingen,
zoals die werden omschreven bij oprichting, blijven beantwoorden: het aanmoedigen
van jonge wielrenners uit de dichte en verre omgeving via het organiseren van plaatselijke kermiskoersen in de verschillende categorieën.

Jerome Baugnies wint de 4de editie van De Wase Polders

 

VERREBROEK – Daags voordien werd hij in de Grote Prijs Criquelion in Deux-Acres nog op 500 meter van de streep gegrepen, maar in Verrebroek zette Jérome Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) de puntjes op de i. Baugnies was de snelste van een kopgroep van een 25-tal renners. “Heel blij met deze zege en nog meer met de conditie,” vertelde Baugnies die eerder deze maand ook al op het podium stond in Frankfurt. “Het ging er hier in de finale heel snel aan toe maar ik kon rekenen op de steun van ploegmakkers Seeldraeyers, Gilbert en De Vreese. Toen Seeldraeyers met pech weg viel nam Laurens De Vreese me op sleeptouw. Hij zette me perfect af. Deze koers is niet zomaar een kermiskoers. Kijk maar naar wie er hier aan de start stond. Ik wil deze lijn verder doortrekken. De ronde van België en wie weet later ook het BK in Wielsbeke. Vorig jaar verwachtte men me ook niet o het BK voor elites zonder contract, misschien zit er wel een nieuwe verrassing in.”

De kopgroep van 25 kwam er nadat Sep Vanmarcke, Laurens DeVreese en belofte Jeroen Vrolijckx voor de eerste aanval hadden getekend die meer dan 25 seconden had kunnen nemen. In schuifjes kwamen er heel wat renners bij. De ploegmakkers Gilbert en Seeldraeyers gingen dan even voorop rijden maar dat scenario bleek te optimistisch. Zo kwam het tot een spurt waarin Baugnies de veldrijder Gianni Vermeersch en Marcel Meisen achter zich liet. Yves Lampaert werd 4de.

Fiets Sven Nys in 2 stukken

Sven Nys haalde de finish in Verrebroek niet. Op 20 kilometer van het einde kon hij enkele renners die voor hem op de grond gingen niet meer ontwijken en ging ook hij onderuit. Zijn Trek-fiets brak doormidden maar zelf hield Nys er geen lichamelijke schade aan over. De volgende 2 weken staan er 2 wereldbekers mountainbike op het programma van Nys.

Schleck op stage naar de Tour

De komst van Frank Schleck lokte zowel naar Helchteren als naar Verrebroek een massa toeschouwers. De Luxemburger kwam er opnieuw ritme opdoen. “Luiks-Bastenaken-Luik was mijn laatste wedstrijd en de ronde van Luxemburg wordt de volgende. Dat betekent dus 5 weken zonder competitie en dat kon niet. Dus pasten deze wedstrijden perfect in het schema,” meldde Schleck die in Verrebroek één van de eerste aanvallers was. Deze week trekt hij naar Frankrijk om enkele Touretappes te verkennen.

Uitslag

Aantal deelnemers: 141

1.BAUGNIES Jérôme-WANTY-GROUPE GOBERT-

2.VERMEERSCH Gianni-SUNWEN NAPOLEON GAMES CYCLING TEAM-

3.MEISEN Marcel-KWADRO STANNAH-

4.LAMPAERT Yves-TOPSPORT VLAANDEREN - BALOISE-

5.MOL Wouter-HOORNSE REN EN TOERCLUB-

6.VANTHOURENHOUT Sven-CRELAN AA DRINK TEAM-

7.KOS Patrick-AIRGAS CYCLING-

8.VAN HOLDERBEKE Mathias-CIBEL-

9.VANDEWIELE Frederik-VERANCLASSIC-DOLTCINI-

10.DE VREESE Laurens-WANTY-GROUPE GOBERT-

 

Grote Prijs Wase Polders in Verrebroek

 

VERREBROEK – Gregory Franckaert (Kallo) heeft de eer van het team3M meer dan behoorlijk verdedigd in de grote prijs van de Wase Polders. De streekrenner reed er zich naar een 21ste plaats na een opvallende wedstrijd.

“Ik was eerder afwachtend aan de wedstrijd begonnen. De benen voelden niet echt super, ik had daags voordien ook al Deux-Acres gereden. Bovendien voelde je al snel aan het heel moeilijk zou worden om voorop te raken. Maar toen er op 45 kilometer van het einde dan toch een 20-tal renners een kleine minuut voorsprong hadden vreesde ik toch dat het te laat was. Ik ben dan zelf gaan reageren. Enkele andere renners deden mee. Ook Frank Schleck was daar eerst bij. Maar finaal raakte ik alleen met Pauwel Verhulst en de Nederlandse stayerskampioen Patrick Kos was. Ik ben dan heel diep gegaan. Deels omdat ik voor eigen volk toch iets wou laten zien, anderzijds ook omdat mijn trainer me had gezegd om in de wedstrijd toch eens een blokje van een kwartier voluit te gaan om zo mijn wattage te kunnen testen. Die test is alvast geslaagd. We konden de kloof nog dichtrijden maar ik moet eerlijk toegeven dat ik nadien wel even op het tandvlees zat. Vandaar dat ik moest passen toen de groep nog eens uit elkaar viel.”

Maar toch is Franckaert meer dan tevreden. “Dit was een ideale test voor de Ardense Triptiek van volgende week. In die wedstrijden moet ik me echt kunnen tonen. Voor mij liever hellingen dan polderwind, ook ben ik dan een kind van de Wase polder,” besloot Franckaert.

 

Vereecken ontgoocheld

Nadat hij zaterdag in Deux-Acres niet echt op de eerste rij zat in de spurt moest Nicolas Vereecke ook in Verrebroek vrede nemen met een plaats net buiten de prijzen. Hij werd vierde in de pelotonsspurt, goed voor de 29ste plaats. “Gegokt en verloren”, bekende de thuisrijder na afloop. “Ik was in zowat elke aanval mee maar toen de beslissing viel zat ik te ver in het peloton. Jammer natuurlijk want ik had toch wel gehoopt om hier voor eigen volk iets meer te laten zien.” Vereecken was samen met Mathieu Van der Poel en Frank Schleck immers de eerste aanvaller. “Ook omdat ik hoopte dat er nog enkele toppers mee zouden schuiven en we zo al snel een waaier hadden kunnen vormen. Maar dat zat er deze keer helaas niet in. De toppers kwamen wel aansluiten maar in hun spoor ook de rest van het peloton. Zo ging het eigenlijk een hele wedstrijd door.  Tot dan de definitieve breuk er kwam, helaas zonder mij.”

De volgende opdracht van de Kieldrechtenaar wordt de Ardense Triptiek. In juni staan er dan nog een reeks ééndagskoersen op het programma in de aanloop naar het BK.

 

Frank Schleck weet nu ook Verrebroek liggen

 

VERREBROEK- Voorzitter Erik Van Goethem en zijn team van Het Vliegend Wiel kregen weer loon naar werken. Het schitterende weer maar vooral ook de prachtige affiche van de 4de Grote Prijs van de Wase Polders zorgden voor een volkstoeloop naar de kleinste deelgemeente van Beveren. “Ik moet eerlijk zeggen, ik had nog nooit van dit dorp gehoord,” vertelde Luxemburger Frank Schleck toen hij het inschrijvingsblad kwam tekenen. “Maar deze wedstrijd viel voor mij ideaal. Onze ploeg nam niet deel aan de vierdaagse van Duinkerke en startte ook niet in Picardië. Dat betekent dat ik dus na Luik-Bastenaken-Luik bijna 5 weken zonder competitie zou zitten want mij volgende opdracht voor de ploeg is pas in juni met de ronde van Luxemburg. Daarom kwam het ideaal uit om dit weekeinde naar België te komen.”

Schleck reed de wedstrijd in het peloton uit (hij eindigde als 73ste) maar had zich in de eerste kilometers wel laten opmerken. “Ik had gehoord dat het hier vorig jaar snel in waaiers lag en ben daarom meegesprongen met de eerste de beste aanval. Maar helaas ging het nog niet snel genoeg. Hoewel we toen al 50 kilometer per uur reden. Nadien heb ik me in de groep gezet. Ik heb dit weekeind toch 350 kilometer gekoerst. Zondagavond keren we terug naar Luxemburg en maandag vertrekken we met een vijftal renners van de ploeg naar Frankrijk waar we enkele ritten van de Tour gaan verkennen.”

Sep Vanmarcke, de winnaar van 2013, was wel mee in de beslissende vlucht van 25 maar streed deze keer niet mee voor de winst. “We waren met 25 renners weg maar toen het in 2 stukken brak zat ik iets te ver achterin. Toch ben ik blij met deze wedstrijd. Ideaal om het ritme weer op te pikken. Ze mogen mij hier in de toekomst nog verwachten”, aldus de Belkin-renner.

Bron: Ivan Elegeert (Gazet van Antwerpen)

5 de editie van "De Wase Polders"

Stijn Steels wint in Verrebroek

 

http://www.tvoost.be/nieuws/stijn-steels-wint-grote-prijs-van-de-wase-polders-8808

 

Op Pinksterzondag 24 mei 2015 stond met de Grote Prijs van de Wase Polders een prof-criterium van 168 km op het programma. 

Er moesten 10 ronden van 16.8 km afgelegd worden en er verschenen 131 renners aan de start.  Hierbij bijna alle veldrijders want voor die mannen is de (korte) vakantie weeral voorbij. 

Zo stonden oa. Sven Nys en Sven Vanthourenhout (van Crelan), Mathieu en David Van Der Poel, Philip Walsleben, Vincent Baestaens en Daan Hoeyberghs (van BKCP), Wout Van Aert en Jens Adams (van Vastgoedservice), Toon en Thijs Aerts (Telenet) en Tim Merlier (Sunweb) aan de start (om er maar enkele te noemen). 

Maar er waren natuurlijk ook nog heel wat niet veldrijders die deze Grote Prijs v/d Wase Polders wilden winnen zoals Kevin Hulsmans, Stijn Steels, Amaury Capiot, Victor Campenaerts  om er maar enkele te noemen.

 

Reeds van bij de start werd er dus serieus ingevlogen.  Al in de eerste ronde geraakt een kopgroep van 18 renners weg met daarbij heel wat renners van verschillende ploegen.  Ook van het Team van Brent was er 1 renner aanwezig in de kopgroep (Massimo Morabito).  Brent ziet al snel dat deze vlucht wel eens lang kan standhouden en tracht zijn wagonnetje nog aan te pikken.  Helaas springen 2 renners van Topsport-Vlaanderen in zijn wiel.  Zij hebben immers reeds 4 renners in de kopgroep en nemen dus niet over. 

 

De 18 zijn weg en verzamelen al snel zo'n 45" voorsprong.  Vanuit het peloton zijn er verschillende ontsnappingspogingen maar tot een echte achtervolging komt het nooit.  Zo kunnen de koplopers hun voorsprong verder uitbouwen tot 1'30" halfweg koers.  Aangezien de grote ploegen bijna allemaal minstens 1 pionnetje vooraan hebben zitten, valt het achteraan volledig stil. 

 

Al is stilvallen heel relatief : na 2 uur wedstrijd stond er al 96km op te teller (het wedstrijdgemiddelde lag dus rond de 48km/u ...)

De voorsprong van de kopgroep groeit verder en verder tot zo'n 5 minuten op 2 ronden van het einde.  Dan beginnen ze vooraan aan te vallen, want ze beseffen ook dat de winnaar in de kopgroep zit.

Zo wordt de kopgroep gehalveerd in de voorlaatste ronde : nog 8 renners blijven over.  Victor Campenaerts, Amaury Capiot en Stijn Steels (Topsport Vlaanderen), Kevin Callebaut en Benjamin Verraes (Cibel), en de enkelingen Sven Vanthourenhout (Crelan), Wout Van Aert (Vastgoedservice) en Philip Walsleben (BKCP).

 

Deze 8 gaan de laatste ronde in met een mooie voorsprong van 40" op de andere renners van de kopgroep.  Het peloton volgt dan al op meer dan 6'.

De renners van Topsport Vlaanderen zijn met 3 en vallen om de beurt aan.  Stijn Steels probeert als 3e en dit was blijkbaar de goede poging.  Hij bereikt de aankomst met 45" voorsprong op de andere 7.

 

Stijn Steels wint dus voor Sven Vanthourenhout en Wout Van Aert.  Voor de volledigheid : de 168 km werden afgelegd in 3u25'13"  met andere woorden met een gemiddelde snelheid van 47.94 km/uur !!

GVAregionaal.jpg
HetLaatsteNieuws2305.jpg

Wout Van Aert herbegint zondag in de Grote Prijs van de Wase Polders

“Klaar voor een duel met Niki Terpstra”

Verrebroek – Zondag 14 mei wordt in Verrebroek voor de zevende keer de Grote Prijs van de Wase Polders gereden.  De wedstrijd had in het verleden al al Greg Van Avermaet, Frank Schleck, Nick Nuyens, Sep Vanmarcke, Thomas De Gendt en heel wat andere nationale toppers aan de start.

 

“Maar het wordt elk jaar moeilijker om die mannen warm te maken voor onze wedstrijd. Vaak krijgen ze verbod van de ploeg om te starten in regionale koersen. Bovendien hebben we dit jaar ook de kalendermaker niet echt aan onze zijde. De concurrentie met andere wedstrijden was nooit zo groot. Samen met onze wedstrijd staan er in België, Nederland en Frankrijk nog 5 andere wedstrijden op het programma waar beroepsrenners aan kunnen deelnemen. Daarnaast is er ook nog de Ronde van Italië en de ronde van Californië waar ook een aantal Belgische en Nederlandse renners rijden”, weet voorzitter Erik Van Goethem van vzw Het Vliegend Wiel, het organisatiecomité van de wedstrijd. Zo zal ondermeer Nicolas Vereecken (Kieldrecht) er niet bij zijn. Hij is intussen wel hersteld van zijn sleutelbeenbreuk maar neemt met zijn ploeg deel aan de Vierdaagse van Duinkerke.

Toch zijn de organisatoren er in gelukt om afspraken te maken met het gros van de Belgische ploegen die allemaal met een uitgebreide selectie komen. Wereldkampioen veldrijden Wout Van Aert is uiteraard dé grote trekpleister. Van Aert sloot zijn veldritseizoen in februari af en nam nadien anderhalve maand rust. Eind april trok hij naar Mallorca voor een stevige stage. In Verrebroek rijdt hij zijn eerste wedstrijd op de weg. Volgende week start hij ook in de Baloise Belgium Tour (Ronde van België) die ook een tussenstop in Beveren maakt.

Ook QuickStep Floors komt met 2 renners naar de Wase Polders. Naast voorjaarsrevelatie Tim Declercq komt ook gewezen Nederlands kampioen en winnaar van Parijs-Roubaix NIKI TERPSTRA, naar Verrebroek. Terpstra hervat nadat hij een dikke maand geleden in Parijs-Roubaix zwaar ten val was gekomen.

Nieuwe omloop

De grootste verandering in de wedstrijd is echter de wijziging van het parcours. Door de wegeniswerken in het centrum van Verrebroek en mede op vraag van veel renners en ploegen wordt de rijrichting omgekeerd. De start- en aankomstlijn ligt nog altijd aan het Verheyenplein maar de renners rijden nu via de haven in de richting van Kieldrecht en keren dan via de Kieldrechtsebaan terug naar Verrebroek. “Dat betekent dat we één lange rechte lijn naar de finish van bijna 4 kilometer hebben naar de aankomst. Een luxe die de renners zelfs in de Ronde van Frankrijk niet hebben”, aldus Van Goethem.

Technische gegevens:

Start om 13u30. Afstand: 168 kilometer (13 ronden van 12,9 kilometer via Verrebroekstraat, Voorhavenweg,  Hoogschoorweg, Blikken, Middenstraat, Oud Arenberg, Kreek en Kieldrechtsebaan). Aankomst rond 17u15 aan het Verheyenplein.

Verzekerde deelname van Sport Vlaanderen-Baloise (met ex kampioen van België Preben Van Hecke), Willems-Crelan (met Wout Van Aert), Sauzen Pauwels – Vastgoedservice (met de winnaar van vorig jaar Timothy Stevens), Telenet-Fidea Lions, Marlux-Napoleon Games, Cibel-Cebon, Tarteletto-Isorex en Massi-Kuwait Cycling Project.