Wout Van Aert herbegint zondag in de Grote Prijs van de Wase Polders

“Klaar voor een duel met Niki Terpstra”

Verrebroek – Zondag 14 mei wordt in Verrebroek voor de zevende keer de Grote Prijs van de Wase Polders gereden.  De wedstrijd had in het verleden al al Greg Van Avermaet, Frank Schleck, Nick Nuyens, Sep Vanmarcke, Thomas De Gendt en heel wat andere nationale toppers aan de start.

 

“Maar het wordt elk jaar moeilijker om die mannen warm te maken voor onze wedstrijd. Vaak krijgen ze verbod van de ploeg om te starten in regionale koersen. Bovendien hebben we dit jaar ook de kalendermaker niet echt aan onze zijde. De concurrentie met andere wedstrijden was nooit zo groot. Samen met onze wedstrijd staan er in België, Nederland en Frankrijk nog 5 andere wedstrijden op het programma waar beroepsrenners aan kunnen deelnemen. Daarnaast is er ook nog de Ronde van Italië en de ronde van Californië waar ook een aantal Belgische en Nederlandse renners rijden”, weet voorzitter Erik Van Goethem van vzw Het Vliegend Wiel, het organisatiecomité van de wedstrijd. Zo zal ondermeer Nicolas Vereecken (Kieldrecht) er niet bij zijn. Hij is intussen wel hersteld van zijn sleutelbeenbreuk maar neemt met zijn ploeg deel aan de Vierdaagse van Duinkerke.

Toch zijn de organisatoren er in gelukt om afspraken te maken met het gros van de Belgische ploegen die allemaal met een uitgebreide selectie komen. Wereldkampioen veldrijden Wout Van Aert is uiteraard dé grote trekpleister. Van Aert sloot zijn veldritseizoen in februari af en nam nadien anderhalve maand rust. Eind april trok hij naar Mallorca voor een stevige stage. In Verrebroek rijdt hij zijn eerste wedstrijd op de weg. Volgende week start hij ook in de Baloise Belgium Tour (Ronde van België) die ook een tussenstop in Beveren maakt.

Ook QuickStep Floors komt met 2 renners naar de Wase Polders. Naast voorjaarsrevelatie Tim Declercq komt ook gewezen Nederlands kampioen en winnaar van Parijs-Roubaix NIKI TERPSTRA, naar Verrebroek. Terpstra hervat nadat hij een dikke maand geleden in Parijs-Roubaix zwaar ten val was gekomen.

Nieuwe omloop

De grootste verandering in de wedstrijd is echter de wijziging van het parcours. Door de wegeniswerken in het centrum van Verrebroek en mede op vraag van veel renners en ploegen wordt de rijrichting omgekeerd. De start- en aankomstlijn ligt nog altijd aan het Verheyenplein maar de renners rijden nu via de haven in de richting van Kieldrecht en keren dan via de Kieldrechtsebaan terug naar Verrebroek. “Dat betekent dat we één lange rechte lijn naar de finish van bijna 4 kilometer hebben naar de aankomst. Een luxe die de renners zelfs in de Ronde van Frankrijk niet hebben”, aldus Van Goethem.

Technische gegevens:

Start om 13u30. Afstand: 168 kilometer (13 ronden van 12,9 kilometer via Verrebroekstraat, Voorhavenweg,  Hoogschoorweg, Blikken, Middenstraat, Oud Arenberg, Kreek en Kieldrechtsebaan). Aankomst rond 17u15 aan het Verheyenplein.

Verzekerde deelname van Sport Vlaanderen-Baloise (met ex kampioen van België Preben Van Hecke), Willems-Crelan (met Wout Van Aert), Sauzen Pauwels – Vastgoedservice (met de winnaar van vorig jaar Timothy Stevens), Telenet-Fidea Lions, Marlux-Napoleon Games, Cibel-Cebon, Tarteletto-Isorex en Massi-Kuwait Cycling Project.