5 de editie van "De Wase Polders"

Stijn Steels wint in Verrebroek

 

http://www.tvoost.be/nieuws/stijn-steels-wint-grote-prijs-van-de-wase-polders-8808

 

Op Pinksterzondag 24 mei 2015 stond met de Grote Prijs van de Wase Polders een prof-criterium van 168 km op het programma. 

Er moesten 10 ronden van 16.8 km afgelegd worden en er verschenen 131 renners aan de start.  Hierbij bijna alle veldrijders want voor die mannen is de (korte) vakantie weeral voorbij. 

Zo stonden oa. Sven Nys en Sven Vanthourenhout (van Crelan), Mathieu en David Van Der Poel, Philip Walsleben, Vincent Baestaens en Daan Hoeyberghs (van BKCP), Wout Van Aert en Jens Adams (van Vastgoedservice), Toon en Thijs Aerts (Telenet) en Tim Merlier (Sunweb) aan de start (om er maar enkele te noemen). 

Maar er waren natuurlijk ook nog heel wat niet veldrijders die deze Grote Prijs v/d Wase Polders wilden winnen zoals Kevin Hulsmans, Stijn Steels, Amaury Capiot, Victor Campenaerts  om er maar enkele te noemen.

 

Reeds van bij de start werd er dus serieus ingevlogen.  Al in de eerste ronde geraakt een kopgroep van 18 renners weg met daarbij heel wat renners van verschillende ploegen.  Ook van het Team van Brent was er 1 renner aanwezig in de kopgroep (Massimo Morabito).  Brent ziet al snel dat deze vlucht wel eens lang kan standhouden en tracht zijn wagonnetje nog aan te pikken.  Helaas springen 2 renners van Topsport-Vlaanderen in zijn wiel.  Zij hebben immers reeds 4 renners in de kopgroep en nemen dus niet over. 

 

De 18 zijn weg en verzamelen al snel zo'n 45" voorsprong.  Vanuit het peloton zijn er verschillende ontsnappingspogingen maar tot een echte achtervolging komt het nooit.  Zo kunnen de koplopers hun voorsprong verder uitbouwen tot 1'30" halfweg koers.  Aangezien de grote ploegen bijna allemaal minstens 1 pionnetje vooraan hebben zitten, valt het achteraan volledig stil. 

 

Al is stilvallen heel relatief : na 2 uur wedstrijd stond er al 96km op te teller (het wedstrijdgemiddelde lag dus rond de 48km/u ...)

De voorsprong van de kopgroep groeit verder en verder tot zo'n 5 minuten op 2 ronden van het einde.  Dan beginnen ze vooraan aan te vallen, want ze beseffen ook dat de winnaar in de kopgroep zit.

Zo wordt de kopgroep gehalveerd in de voorlaatste ronde : nog 8 renners blijven over.  Victor Campenaerts, Amaury Capiot en Stijn Steels (Topsport Vlaanderen), Kevin Callebaut en Benjamin Verraes (Cibel), en de enkelingen Sven Vanthourenhout (Crelan), Wout Van Aert (Vastgoedservice) en Philip Walsleben (BKCP).

 

Deze 8 gaan de laatste ronde in met een mooie voorsprong van 40" op de andere renners van de kopgroep.  Het peloton volgt dan al op meer dan 6'.

De renners van Topsport Vlaanderen zijn met 3 en vallen om de beurt aan.  Stijn Steels probeert als 3e en dit was blijkbaar de goede poging.  Hij bereikt de aankomst met 45" voorsprong op de andere 7.

 

Stijn Steels wint dus voor Sven Vanthourenhout en Wout Van Aert.  Voor de volledigheid : de 168 km werden afgelegd in 3u25'13"  met andere woorden met een gemiddelde snelheid van 47.94 km/uur !!