Jerome Baugnies wint de 4de editie van De Wase Polders

 

VERREBROEK – Daags voordien werd hij in de Grote Prijs Criquelion in Deux-Acres nog op 500 meter van de streep gegrepen, maar in Verrebroek zette Jérome Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) de puntjes op de i. Baugnies was de snelste van een kopgroep van een 25-tal renners. “Heel blij met deze zege en nog meer met de conditie,” vertelde Baugnies die eerder deze maand ook al op het podium stond in Frankfurt. “Het ging er hier in de finale heel snel aan toe maar ik kon rekenen op de steun van ploegmakkers Seeldraeyers, Gilbert en De Vreese. Toen Seeldraeyers met pech weg viel nam Laurens De Vreese me op sleeptouw. Hij zette me perfect af. Deze koers is niet zomaar een kermiskoers. Kijk maar naar wie er hier aan de start stond. Ik wil deze lijn verder doortrekken. De ronde van België en wie weet later ook het BK in Wielsbeke. Vorig jaar verwachtte men me ook niet o het BK voor elites zonder contract, misschien zit er wel een nieuwe verrassing in.”

De kopgroep van 25 kwam er nadat Sep Vanmarcke, Laurens DeVreese en belofte Jeroen Vrolijckx voor de eerste aanval hadden getekend die meer dan 25 seconden had kunnen nemen. In schuifjes kwamen er heel wat renners bij. De ploegmakkers Gilbert en Seeldraeyers gingen dan even voorop rijden maar dat scenario bleek te optimistisch. Zo kwam het tot een spurt waarin Baugnies de veldrijder Gianni Vermeersch en Marcel Meisen achter zich liet. Yves Lampaert werd 4de.

Fiets Sven Nys in 2 stukken

Sven Nys haalde de finish in Verrebroek niet. Op 20 kilometer van het einde kon hij enkele renners die voor hem op de grond gingen niet meer ontwijken en ging ook hij onderuit. Zijn Trek-fiets brak doormidden maar zelf hield Nys er geen lichamelijke schade aan over. De volgende 2 weken staan er 2 wereldbekers mountainbike op het programma van Nys.

Schleck op stage naar de Tour

De komst van Frank Schleck lokte zowel naar Helchteren als naar Verrebroek een massa toeschouwers. De Luxemburger kwam er opnieuw ritme opdoen. “Luiks-Bastenaken-Luik was mijn laatste wedstrijd en de ronde van Luxemburg wordt de volgende. Dat betekent dus 5 weken zonder competitie en dat kon niet. Dus pasten deze wedstrijden perfect in het schema,” meldde Schleck die in Verrebroek één van de eerste aanvallers was. Deze week trekt hij naar Frankrijk om enkele Touretappes te verkennen.

Uitslag

Aantal deelnemers: 141

1.BAUGNIES Jérôme-WANTY-GROUPE GOBERT-

2.VERMEERSCH Gianni-SUNWEN NAPOLEON GAMES CYCLING TEAM-

3.MEISEN Marcel-KWADRO STANNAH-

4.LAMPAERT Yves-TOPSPORT VLAANDEREN - BALOISE-

5.MOL Wouter-HOORNSE REN EN TOERCLUB-

6.VANTHOURENHOUT Sven-CRELAN AA DRINK TEAM-

7.KOS Patrick-AIRGAS CYCLING-

8.VAN HOLDERBEKE Mathias-CIBEL-

9.VANDEWIELE Frederik-VERANCLASSIC-DOLTCINI-

10.DE VREESE Laurens-WANTY-GROUPE GOBERT-

 

Grote Prijs Wase Polders in Verrebroek

 

VERREBROEK – Gregory Franckaert (Kallo) heeft de eer van het team3M meer dan behoorlijk verdedigd in de grote prijs van de Wase Polders. De streekrenner reed er zich naar een 21ste plaats na een opvallende wedstrijd.

“Ik was eerder afwachtend aan de wedstrijd begonnen. De benen voelden niet echt super, ik had daags voordien ook al Deux-Acres gereden. Bovendien voelde je al snel aan het heel moeilijk zou worden om voorop te raken. Maar toen er op 45 kilometer van het einde dan toch een 20-tal renners een kleine minuut voorsprong hadden vreesde ik toch dat het te laat was. Ik ben dan zelf gaan reageren. Enkele andere renners deden mee. Ook Frank Schleck was daar eerst bij. Maar finaal raakte ik alleen met Pauwel Verhulst en de Nederlandse stayerskampioen Patrick Kos was. Ik ben dan heel diep gegaan. Deels omdat ik voor eigen volk toch iets wou laten zien, anderzijds ook omdat mijn trainer me had gezegd om in de wedstrijd toch eens een blokje van een kwartier voluit te gaan om zo mijn wattage te kunnen testen. Die test is alvast geslaagd. We konden de kloof nog dichtrijden maar ik moet eerlijk toegeven dat ik nadien wel even op het tandvlees zat. Vandaar dat ik moest passen toen de groep nog eens uit elkaar viel.”

Maar toch is Franckaert meer dan tevreden. “Dit was een ideale test voor de Ardense Triptiek van volgende week. In die wedstrijden moet ik me echt kunnen tonen. Voor mij liever hellingen dan polderwind, ook ben ik dan een kind van de Wase polder,” besloot Franckaert.

 

Vereecken ontgoocheld

Nadat hij zaterdag in Deux-Acres niet echt op de eerste rij zat in de spurt moest Nicolas Vereecke ook in Verrebroek vrede nemen met een plaats net buiten de prijzen. Hij werd vierde in de pelotonsspurt, goed voor de 29ste plaats. “Gegokt en verloren”, bekende de thuisrijder na afloop. “Ik was in zowat elke aanval mee maar toen de beslissing viel zat ik te ver in het peloton. Jammer natuurlijk want ik had toch wel gehoopt om hier voor eigen volk iets meer te laten zien.” Vereecken was samen met Mathieu Van der Poel en Frank Schleck immers de eerste aanvaller. “Ook omdat ik hoopte dat er nog enkele toppers mee zouden schuiven en we zo al snel een waaier hadden kunnen vormen. Maar dat zat er deze keer helaas niet in. De toppers kwamen wel aansluiten maar in hun spoor ook de rest van het peloton. Zo ging het eigenlijk een hele wedstrijd door.  Tot dan de definitieve breuk er kwam, helaas zonder mij.”

De volgende opdracht van de Kieldrechtenaar wordt de Ardense Triptiek. In juni staan er dan nog een reeks ééndagskoersen op het programma in de aanloop naar het BK.

 

Frank Schleck weet nu ook Verrebroek liggen

 

VERREBROEK- Voorzitter Erik Van Goethem en zijn team van Het Vliegend Wiel kregen weer loon naar werken. Het schitterende weer maar vooral ook de prachtige affiche van de 4de Grote Prijs van de Wase Polders zorgden voor een volkstoeloop naar de kleinste deelgemeente van Beveren. “Ik moet eerlijk zeggen, ik had nog nooit van dit dorp gehoord,” vertelde Luxemburger Frank Schleck toen hij het inschrijvingsblad kwam tekenen. “Maar deze wedstrijd viel voor mij ideaal. Onze ploeg nam niet deel aan de vierdaagse van Duinkerke en startte ook niet in Picardië. Dat betekent dat ik dus na Luik-Bastenaken-Luik bijna 5 weken zonder competitie zou zitten want mij volgende opdracht voor de ploeg is pas in juni met de ronde van Luxemburg. Daarom kwam het ideaal uit om dit weekeinde naar België te komen.”

Schleck reed de wedstrijd in het peloton uit (hij eindigde als 73ste) maar had zich in de eerste kilometers wel laten opmerken. “Ik had gehoord dat het hier vorig jaar snel in waaiers lag en ben daarom meegesprongen met de eerste de beste aanval. Maar helaas ging het nog niet snel genoeg. Hoewel we toen al 50 kilometer per uur reden. Nadien heb ik me in de groep gezet. Ik heb dit weekeind toch 350 kilometer gekoerst. Zondagavond keren we terug naar Luxemburg en maandag vertrekken we met een vijftal renners van de ploeg naar Frankrijk waar we enkele ritten van de Tour gaan verkennen.”

Sep Vanmarcke, de winnaar van 2013, was wel mee in de beslissende vlucht van 25 maar streed deze keer niet mee voor de winst. “We waren met 25 renners weg maar toen het in 2 stukken brak zat ik iets te ver achterin. Toch ben ik blij met deze wedstrijd. Ideaal om het ritme weer op te pikken. Ze mogen mij hier in de toekomst nog verwachten”, aldus de Belkin-renner.

Bron: Ivan Elegeert (Gazet van Antwerpen)